Më shumë se një zakon

Pse është e vështirë të lë duhanin

Edhe pse doni të hiqni dorë, ekzistojnë dy arsye që mund ta bëjnë të ndiheni të vështirë:

1.Për shkak se përdorimi i duhanit është shumë i varur dhe prandaj jo vetëm një zakon, ju keni një nevojë fizike për nikotinë. Ju përjetoni tërheqje të nikotinës kur kaloni shumë gjatë pa një cigare ose një cigare elektronike, duhan përtypës, thithje ose aparat. Trupi juaj ju "tregon" këtë kur keni një dëshirë të zjarrtë. Dëshira zhduket sapo të kënaqni varësinë duke ndezur ose duke përdorur një formë tjetër të duhanit. Bëhuni gati të merreni me këtë duke shtuar arna falas, çamçakëz dhe loze ose ilaçe të tjera të lëna në planin tuaj të lënë të përshtatur.

2.Ju mund të jeni të varur nga akti i përdorimit të duhanit. Ndërsa trupi juaj po zhvillonte një nevojë fizike për nikotinë, ju po i mësonit vetes pirjen e duhanit, përtypjen ose pjekjen, dhe po trajnonit veten për të përdorur duhan në shumë situata të ndryshme. Këto sugjerime situative mund të kapërcehen nëse paraprakisht përgatiteni për to.

Ikona e strategjive të veprimit

Të dini se si do të dëshironit të vepronit me shkaktarë si ato të renditura më poshtë para se t’i përballoni si jo-duhanpirës do t'ju ndihmojë të ndiheni të sigurt.

Mbarimi i një vakti
Pirja e kafesë ose alkoolit
Duke folur në telefon
Duke bërë një pushim
Gjatë kohës së stresit, një grindje, zhgënjim ose ngjarje negative
Ngasja ose hipja në makinë
Të jesh pranë miqve, bashkëpunëtorëve dhe njerëzve të tjerë që pinë duhan ose përdorin produkte të tjera të duhanit
Shoqërimi në ahengje

Po në lidhje me cigaret elektronike?

Cigaret elektronike janë nuk aprovuar nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) si një ndihmë për të lënë duhanin. Cigaret elektronike dhe sistemet e tjera elektronike të shpërndarjes së nikotinës (FUND), duke përfshirë avulluesit personalë, stilolapsa vape, puro elektronike, nargjile elektronike dhe pajisje avullimi, mund t'i ekspozojnë përdoruesit ndaj disa prej kimikateve të njëjta toksike që gjenden në tymin e cigareve të djegshme.

Çfarë e nxit dëshirën tuaj për të përdorur duhan?

Shkruani shkaktarët tuaj dhe mendoni për mënyrën më të mirë për të trajtuar secilën prej tyre. Strategjitë mund të jenë të thjeshta, të tilla si shmangia e situatave të caktuara, të kesh çamçakëz ose ëmbëlsira të forta me vete, të zëvendësosh një çaj të nxehtë ose të përtypësh akull, ose të marrësh disa frymëmarrje të thella.

Vonimi është një tjetër taktikë. Ndërsa jeni duke u përgatitur të hiqni dorë nga pirja e duhanit, avullimi ose përdorimi i duhanit tjetër, mendoni se kur e keni zakonisht tymin e parë, përtypni ose vaponi ditën dhe përpiquni ta shtyni atë për aq kohë sa mundeni. Edhe vonesa me një kohë të shkurtër dhe zgjatja e saj çdo ditë deri në datën tuaj të lënies mund të zvogëlojë dëshirat. Për këshilla dhe ide se si të merreni me këto shkaktarë, shikoni Qëndrimi Quit.

Bëni planin tuaj të personalizuar të daljes

Duhet vetëm një minutë për të bërë planin tënd të përshtatur të heqjes dorë.